tiistai 4. huhtikuuta 2017

VIERAILIJOITA KOULUSSAMME OSA 1: "Teidän tulevaisuutenne on teidän omissa käsissänne."


Vaasan paikallisliikenne Oy:n nuoret linja-autonkuljettajat sudanilainen Mario Kuur Mathjok ja somalialainen Mahamed Ab Dirisaq vierailivat koulumme kolmansien, viidensien ja kuudensien luokkien tunneilla perjantaina 31.3.2017.

Saimme kuulla, kuinka erilaista voi lapsen arki ja koulunkäynti olla Marion ja Mahamedin kotimaissa. Opimme myös asioita afrikkalaisesta perhekäsityksestä. Perhe on afrikkalaiselle tärkeä. "Perhe on kuin puu, jossa isä on puun juuret, äiti koko muu puu ja lapset kuin lehtiä."

Mario painotti sitä, kuinka hyvin asiat ovat Suomessa. Täällä jokaisella on ihmisarvo, vapaus ja kaikki mahdollisuudet elämässä etenemiseen. Lapset saavat huoletta olla lapsia ja leikkiä. Läksyjen tekemiseenkin jää aikaa, koska koululaisen ei tarvitse käydä töissä. Koulunkäyntiin Mario kehotti suhtautumaan tosissaan: "Suomessa opettajat ovat teitä varten. Teillä oppilailla on lukko ja opettajalla avain. Opettaja haluaa neuvoa, kuinka sillä avaimelle saadaan lukko auki." Mario sanoi myös, ettei ketään pidä kiusata. Kavereita tulee auttaa ja kannustaa.
 
 Mario otti yleisön haltuunsa. Yli 50 viidesluokkalaista kuunteli herkeämättä tarinointia Marion lapsuudesta ja Suomeen tulemisesta.
 
"Kun tulin Suomeen, synnyin uudestaan. Sain uuden alun."  Lopuksi vaihdettiin fist bump -tervehdyksiä. Yhtenäisyys, toveruus, kannustus ja kunnioitus eli rispekti olkoot tavoitteemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti